Инвестиције у мање развијене општинe

лебане

У општини Лебане, турска компанија Ormo, у згради некадашње фабрике „Експортекс – 15. мај", уложила је пола милиона евра у производњу вунице и запослила 139 радника. До краја следеће године планирано је и да са садашњих 139 радника фабрика нарасте на 300 запослених, а план инвеститора је да, поред постојеће реновиране хале, изгради још један објекат вредан пет милиона евра, укључујући ту и машине и опрему. Тада ће „Лебантекс“ у малој општини Лебане запошљавати више од 600 радника и производити 25 тона вунице дневно.

Житорађа

Житорађа: Турска компанија Soylemez, која је иначе кооперант компаније Teklas Automotive, отворила је погон у Житорађи, где је уложила 3,9 милиона евра и планира да запосли 160 радника.

Крупањ

Крупањ: Турска компанија Jeanci има четири погона у Србији, од чега три у Лесковцу и један у Крупњу. До сада су уложили око пет милиона евра, а број запослених тренутно износи 894 (у Лесковцу и у Крупњу).

владичин хан

Владичин хан: Турска компанија Teklas Automotive је 2015. из стечаја купила АД „Слога“ из Владичиног Хана, у циљу отпочињања сопствене производње и упошљавања 400 радника до 2018. Укупна инвестиција је 11,3 милиона евра. Фабрика у малој општини Владичин Хан производи системе за циркулацију флуида ниског притиска за аутомобилску индустрију.